Esti atat de inteligenta pentru o fata!

Cum sa recunosti un compliment cu doua taisuri si sa raspunzi (eventual elegant).

Era pe vremea mea un cantec care incepea asa “esti atat de frumoasa cand plangi, esti atat de frumoasa cand razi, doamne ce frumoasa esti cand imi zambesti!” Mai, doamnelor si domnilor, mie nu imi suna bine cand cineva imi spune ca sunt frumoasa cand plang. Nici cand imi zice, “vai, ce curaj ai sa iesi imbracata asa pe strada la varsta ta/kilogramele tale!” Si mi-am dat seama si de ce nu ma simt bine. Pentru ca nu sunt complimente, serpisorii mei dragi. Sunt expresii care par amabile, dar de fapt sunt critici (mai mult sau mai putin subtile) si ascund o intentie negativa. Se cheama “back handed compliments” sau compliment cu doua taisuri. 

In esenta, un back-handed compliment este o remarca menita sa scoata în evidenta nesigurantele sau sa te faca sa iti pui întrebari despre tine însuti. Aceste expresii par amabile, dar ascund de fapt o intentie negativa sau o critica subtila. 

Cum recunosti un backhanded compliment? Iata cateva indicii (eu as pune cu liniuta sau 1, 2 si 3 dar cica asa raspund si softurile generatoare de text):

Te face sa te simți vinovat.

Iti pune la îndoiala abilitatile sau competentele.

Implica si ca nu erai altceva inainte.

Scoate în evidenta insecuritatile tale.

Iata câteva exemple de backhanded compliments:

“Dupa ce citesc eseurile tale, ma simt mereu mai inteligent.” (Acest comentariu subintelege ca vorbitorul se simte neinteligent în preajma ta.)

“Noula ta coafura iti pune în valoare ochii.” (Acest compliment sugereaza ca ochii tai aratau mai rau înainte.)

“Arati minunat astazi! Un pic de machiaj poate face minuni.” (Acest comentariu insinueaza ca arati mai bine cu machiaj.)

“Pentru un începător, te-ai descurcat bine.” (Acesta este un backhanded compliment, deoarece submineaza abilitatile sau succesul tau.)

“Postarile tale te fac sa pari atât de amuzant si destept!” (Acest comentariu sugereaza ca esti diferit în viata reala fata de ceea ce prezinți pe retelele sociale). Retele nu relee, autocorect.

Când eram la o petrecere, cineva mi-a spus: “Esti atât de inteligenta pentru o fata!” La prima vedere, suna ca un compliment, dar subînțelege ca fetele în general nu sunt la fel de inteligente ca baietii. A fost un moment ciudat si m-am simțit puțin jignita, chiar daca persoana nu a avut intenții rele. Este un exemplu clasic de cum un backhanded compliment poate fi subtil si neasteptat. 

Iata si alte exemple de backhanded compliments:

“Felicitari pentru promovare! E grozav ca angajatorul tau s-a mulțumit cu tine.” (Acest compliment subîntelege ca ai fost ales din disperare sau ca esti mediocru.)

“Trebuie sa fii foarte fericit ca ai terminat renovarea casei. Nici nu mi-as fi imaginat ca exista astfel de culori pentru pereti.” (Aceasta remarca ascunde o dezaprobare fata de alegerea ta de culori.)

“Arati bine fara sa-ti vopsesti parul pe masura ce îmbatranesti.” (Chiar daca intentia era sa fie un compliment, subîntelege ca îmbatranesti si parul tau arata diferit.)

“N-am mai vazut o poza cu tine atât de frumoasa pâna acum.” (Acest compliment sugereaza ca celelalte poze cu tine nu sunt la fel de bune.)

“Ma faci sa apreciez ai mai mult prietenii. Te asemeni cu ei.” (Desi pare un compliment, poate subîntelege ca persoana la care se refera nu este de încredere sau este deranjanta.)

“E minunat ca ai plecat în vacanta. Destinatia aleasa e o modalitate buna de a ramane în bugetul tau.” (Acesta este un backhanded compliment, deoarece sugereaza ca ai ales o destinatie ieftina.)

Cum poti raspunzi într-un mod elegant la un backhanded compliment?

Raspunsul la un backhanded compliment poate fi delicat, dar este important sa ramai politicos si sa nu escaladezi situatia. Iata câteva modalitati elegante de a raspunde:

Zâmbiti (dar nu ranjiti, ci asa, cu mai putini dinti, mai ales daca sunt ca ai lui Steve Buscemi): “Mulțumesc pentru observatie!” sau “Apreciez ca ai remarcat asta.”

Redirectionarea: “Esti prea amabil! Dar sa vorbim despre meteo...”

Clarificarea pozitiva: “Da, sunt mândra de realizarea ta!

Întrebarea amabila: “Ce te face sa crezi asta?” sau “Poti sa-mi spui mai multe?”

Umorul subtil: “Ei bine, macar nu m-ai comparat cu un... cactus?!” sau “Ai un mod... unic de a spune lucrurile.”

Amintiti-va ca backhanded compliments pot fi subtile si pot ascunde intentii negative, asa ca este important sa rsspundeti cu eleganta si sa nu escaladati situatia. Daca ajungeti acolo, vedeti articolul despre rezolvarea conflictelor. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers