Stres continuum….

 


Conceptul de stres continuum a fost scris psihologul britanic Richard Lazarus.

Richard Lazarus a dezvoltat teoria stresului cognitiv, care subliniază rolul gândurilor și percepțiilor individuale în experiența stresului. El a descris stresul ca fiind rezultatul unei evaluări subiective a unei situații, iar această evaluare poate varia de la o persoană la alta.

În cadrul teoriei stresului cognitiv, Lazarus a introdus conceptul de stres continuum, care subliniază faptul că nivelul de stres experimentat de o persoană poate varia pe o scară de la stresul pozitiv și adaptativ, la stresul negativ și patologic. În cadrul acestui continuum, el a identificat două categorii principale de stres: stresul acut și stresul cronic.

Stresul acut este un tip de stres scurt și intens, care apare atunci când o persoană se confruntă cu o situație dificilă sau stresantă. Stresul acut poate fi benefic și poate ajuta la mobilizarea resurselor fizice și mentale ale unei persoane pentru a depăși o provocare.

Pe de altă parte, stresul cronic este un tip de stres care persistă pe o perioadă lungă de timp și poate duce la epuizare și afectare a sănătății mentale și fizice. Stresul cronic poate fi cauzat de factori precum locul de muncă, problemele financiare sau relaționale și poate duce la tulburări de anxietate și depresie, probleme digestive și alte probleme de sănătate.

Ilustratie originala de Karen Nicolescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers