Ce este astenia de primavara?


Cuvantul astenie vine de la termenul grecesc asthenia care inseamna, ad literam, slabiciune, lipsa a puterii sau boala. Este un termen medical care se refera la o conditie in care corpul si-a pierdut puterea partial sau integral si care denota, in general, slabiciunea fizica sau pierderea puterii. Ceea ce a intrat in limbajul comun ca fiind astenie de primavara este de fapt o stare generala de slabiciune, care se manifesta atat la nivel fizic cat si la nivel psihic, implicatiile fiind, de cele mai multe ori, de tip psihogen, ci nu medical.
Diferentierea intre astenia psihogena (perceputa) si astenia reala care insoteste mai multe tipuri de boala fizica cronica este destul de dificila. Daca totusi se elimina toate cauzele fizice, atunci se poate vorbi despre psihastenie, in care caz putem restrange aria explicatiilor catre astenia de primavara sau tulburarea afectiv sezoniera.

Se estimeaza ca in jur de 50-70 la suta dintre persoane resimt astenia de primavara, atunci cand organismul tranzitioneaza din iarna catre anotimpul de primavara. Astenia nu este uneori luata ca o afectiune de sine statatoare, ci este mai degraba un simptom al unui context mai larg care, alaturi de anxietate, tulburarea instinctelor sexuale si alimentare, perturbarea ritmului nictemeral sau inertia mintala, poate indica prezenta unei alte afectiuni, cum ar fi depresia.

Deja multi ne simtim cu rezervele de energie spre sfarsite pe masura ce pomii incep sa inmugureasca si pare ca venirea primaverii nu ne mai ofera nicio bucurie. Numarul de ore in care vedem soarele este inca scazut si lipsa caldurii ne oboseste psihic. Astenia este uneori un fenomen general care se suprapune peste niste tulburari sau afectiuni deja existente. Astenia de primavara este caracterizata in primul rand printr-un tonus fizic si psihic scazut, nivel redus de energie, tristete, oboseala, dificultati de concentrare, retragere in sine, evitarea activitatilor sociale si familiale, crestere in greutate, pofta crescuta pentru carbohidrati, iritabilitate, somnolenta.

Tulburarea afectiva sezoniera sau astenia de primavara face parte din tulburarile care par sa fie corelate cu schimbarea anotimpului. De cele mai multe ori, acest tip de depresie apare iarna sau pe masura ce zilele se scurteaza, atunci cand lumina soarelui este mai redusa si ritmul circadian se deregleaza.

Care ar fi o posibila cauza pentru aceasta tulburare afectiva sezoniera? Unele teorii sustin ca zilele mai scurte si lipsite de soare ar stimula prezenta melatoninei (hormonul somnului), conducand astfel la stari de apatie si somnolenta. Apoi, mai este o ipoteza interesanta care afirma ca exista o corelatie directa intre razele ultraviolete si nivelul de serotonina, acel neurotransmitator responsabil pentru starea de bine si buna dispozitie. Serotonina regleaza, printre altele, somnul si apetitul, ceea ce explica cercul vicios al simptomelor tulburarii sezoniere afective.

Se presupune, totusi, ca anotimpul nu are o influenta atat de mare asupra acestei forme de manifestare afective si ca ea, de fapt, este precursorul unei tulburari depresive majore sau tulburari bipolare, insa cercetarile nu au cazut in intregime de acord asupra acestei concluzii.

Exista persoane care nu dezvolta niciun episodic depresiv major, dar care, atunci cand se schimba anotimpul incearca o stare afectiva si un tonus mai scazute. Tulburarea afectiv sezoniera poate fi prevenita printr-un stil de viata echilibrat si sanatos, prin expunerea la lumina naturala, cel putin jumatate de ora (aviz celor care lucreaza in medii fara lumina naturala, mai mult de 8-10 ore pe zi), si mai ales prin practicarea unui sport. Este stiut faptul ca atunci cand practicam activitati sportive se elibereaza mai multe endorfine in corp (in sistemul nervos central si in glanda pituitara). Endorfinele au o actiune opioida, reducand senzatia de durere dar si anxietatea. Ele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente (ciocolata, ardei iuti) dar si in cadrul exercitiilor fizice, in timpul rasului sau al activitatilor sexuale.

Ca metoda de tratament pentru aceasta depresie sezoniera, specialistii de la Universitatea Columbia din S.U.A. propun terapia cu ioni negativi. Aceste particule, incarcate negativ, produc reactii biochimice atunci cand ajung in corp, crescand nivelul serotoninei, ajutand astfel la combaterea depresiei si impulsionand nivelul de energie pe care il avem peste zi.

Fototerapia este o alta metoda de tratament contra depresiei sezoniere si care presupune expunerea la lungimi de unda de lumina specifice, folosind lumina polarizata, lampi fluorescente cu intensitate crescuta, lampi dicroice sau lampi puternice, cu lumina cu spectru complet. Fototerapia se efectueaza in conditii controlate, tratamentul durand de la 15 minute la 3 ore, in functie de nevoile individuale si echipamentul folosit. 

Impreuna cu tehnicile mentionate mai sus, psihoterapia orientata pe solutii poate fi un tratament eficient impotriva asteniei sau depresiei sezoniere, ajutand clientul sa descopere  resurse si sa invete strategii de functionare optime la care poate face apel ori de cate ori intra intr-un impas, cum ar fi astenia perceputa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers