Cum relationam cu dominatorii?

Fie ca ii admiram sau nu, dimpotriva, au un rol important in viata noastra, ori sunt simple cunostinte, nu putem ocoli dominatorii. Iata un ghid care ne va ajuta sa ii intelegem mai bine si sa interactionam mai usor cu ei, fara costuri emotionale prea mari.

In sensul larg al cuvantului, un dominator este o persoana care controleaza si se impune, cu o nevoie acerba de putere. Ei prefera sa conduca si ii gasesti deseori in pozitii de conducere, unde detin o mare parte din control. Sunt cu siguranta increzatori in sine, rezolvatori de probleme si sunt inclinati catre actiuni cu risc inalt. Intr-un grup, ei sunt primii care zic hai sa facem. Desigur, structura lor genereaza si dezavantaje: tind sa isi depaseasca atributiunile. Pentru ca sunt obsedati de control, nu delega sarcinile, fapt ce poate duce la stress si burnout. Nu le place rutina, vor rezultate rapide, de aceea pierd din vedere amanunte importante, ceea ce uneori s-ar putea sa ii pot costa. Ce putem invata de la dominatori: asertivitatea, felul direct de a spune lucrurilor pe nume, rapiditatea decizionala si actiunea. Daca ne gandim la tipul de personalitate, exista doar anumite trasaturi principale care se confunda cu acesta si de aceea oamenii ajung sa fie categorisiti drept timizi, sociabili, narcisici sau dominatori. Pe de alta parte, personologii sustin ca, daca o persoana se distinge printr-o singura carcateristica si nu printr-un ansamblu de caracteristici, atunci avem de-a face cu o personalitate dizarmonica, ce frizeaza patologia. Raportandu-ne la dilema trasatura innascuta versus dobandita, adevarul este undeva la mijloc, intrucat reflecta atat genele, cat si mediul.

In cuplu.

Multe lume se intreaba daca un cuplu format din doi dominatori poate supravietui. Raspunsul scurt este da, poate supravietui. Vorba ca opusele se atrag este valabila si in cadrul relatiilor de cuplu, dar studiile spun ca cele mai reusite sunt cuplurile mai degraba similare, ci nu complementare. Desi ne atrag uneori si cei care sunt deosebiti fata de noi, de multe ori, ne cautam parteneri care sa ne semene in anumite privinte si care sa aiba acelasi ritm de viata. Cei care au aceleasi trasaturi de personalitate au si relatiile cele mai longevive. Pe de alta parte, daca un cuplu e alcatuit din doi dominatori, s-ar putea sa existe o problema in a trece peste conflicte (care vor fi dese) si vor insista amandoi sa aiba ultimul cuvant. Daca dominatorii din cupluri nu stiu sa faca compromisuri pentru a ajunge la jumatate de drum, este putin probabil ca acestia sa aiba o relatie functionala de lunga durata. Ei pot sta impreuna din alte motive, ratiuni economice, de dragul copiilor, dar de cele mai multe ori sfarsesc prin a se desparti, daca nu sunt dispusi sa invete cateva strategii de comunicare si relationare. Cuplurile sunt de mai multe feluri, iar ele se formeaza, de cele mai multe ori, pe baza a doua criterii: al complementaritatii (opusele se atrag) sau al similaritatii (cine se aseamana, se aduna). Daca vorbim despre primul caz, este clar ca submisivul a cautat, cu buna stiinta, niste trasaturi in dominator care ii sunt de folos. Abilitatea de a lua decizii rapide, de avea un ritm de viata si de gandire alerte sunt toate niste avantaje. Dominatorii nu sunt niste persoane cu care nu se poate convietui. Asa cum ei pot invata sa lucreze pe partea de comunicare, ascultare si rabdare, asa si ceilalti pot invata care sunt avantajele si dezavantajele convietuirii cu un dominator. Comunicarea asertiva, cunoasterea de sine, precum si o educatie continua a stimei si respectului de sine, pot fi toate arme cu care sa luptam impotriva subjugarii.

Parintele dominator.

Pentru ca dominatorii au putina rabdare, este bine ca ei sa isi educe aceasta latura care este deficitara. Un parinte dominator poate fi extrem de autoritar, incercand sa aiba ultimul cuvant si cerand obedienta absoluta, fara sa ofere explicatii sau sprijin emotional. Daca asa stau lucrurile, atunci copilul se poate manifesta prin crize de furie, poate fi resentimentar si poate simti o mare dezamagire. Relatia parinte-copil poate fi afectata pe termen lung. Un parinte dominator poate avea un copil creativ, dar timid si coplesit de personalitatea parintelui. Copilului ii trebuie oferita posibilitatea sa ii arate parintelui ce gandeste si ce simte, inainte ca acesta sa il umbreasca cu propriul sau ego.

La birou.

De obicei, dominatorii sunt decisivi si hotarati. Ei sunt pionierii si liderii care isi asuma riscuri. Uneori sunt doar directi si asertivi, alteori sunt chiar agresivi. Cer multe de la ei insisi si de la ceilalti, facand totul cu un ritm rapid. Pentru ca rabdarea lor este deseori limitata, incercati sa nu va pierdeti in amanunte. Nu puneti prea multe intrebari pentru ca pot fi interpretate ca un neajuns profesional sau incompetenta. E de preferat ca discutiile cu dominatorii sa fie scurte, clare, concise si fara incarcatura emotionala. Dominatorii suporta cu greu critica chiar si atunci cand e constructiva, deci evitati sa ii criticati.

 Articol aparut in Revista Psychologies, August, 2014

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers