Zi-mi cum te cheama ca sa iti zic cine esti. Oamenii nu au incredere in cei cu nume complicate.

Un studiu, efectuat de specialistii din Australia, sustine ca oamenii au mai multa incredere in strainii ale caror nume le pot pronunta, decat in cei cu nume dificile si greu de pronuntat. Ei au studiat cu precadere efectul pe care numele dificile sau usoare il are asupra cantaririi riscului, pericolului si al adevarului.

Cercetatorii au folosit articole din ziare sau luate de pe websiteuri pt a crea perechi fictive de nume, din diferite regiuni ale lumii, inclusiv din Orientul Mijlociu, Asia si Europa. In fiecare pereche de nume (nume si prenume), un nume a fost usor de pronuntat si altul a fost dificil, spre exemplu un nume din Europa de Est a fost Andrian Babeshko (usor de pronuntat) si altul Czeslaw Ratynska (dificil).

Apoi au testat raspunsurile persoanelor pentru numele facile sau cele dificile. Subiectilor li se cerut sa verifice cat de periculosi par oamenii, fara sa li se ofere alta informatie despre ei, doar pe baza numelor avute.  Intr-un alt experiment li s-a cerut sa aprecieze cat de demn de incredere este un ghid turistic, in functie de numele pe care il are. Rezultatele au aratat ca in majoritatea cazurilor, oamenii au avut tendinta sa aiba incredere in persoanele necunoscute ale caror nume le puteau pronunta, mai degraba decat in cele cu nume complicate.

Ce este interesant este ca pronuntarea numelor are efecte care se extind mult peste numele in sine. Faptul ca oamenii au putut procesa o o informatie noua mai usor joaca un rol important in diverse situatii. Spre exemplu, ei pot crede ca aditivii alimentari care au nume usor de pronuntat sunt mai siguri decat cei cu nume complicate. Respectiv, oamenii ar fi mai degraba inclinati sa cumpere un produs care contine sare de lamaie decat unul care contine E330 desi este acelasi lucru. 

Informatia care ne este familiara este mai usor de procesat, asa ca in mod automat percepem ceea ce este familar ca fiind mai putin riscant si periculos, in comparatie cu informatia noua care aduce cu sine necunoscut, precautie si anxietate.

Cercetatorul acestui studiu a completat spunand ca noii descoperiri se adauga si cunoscutul "efect al adevarului"  in care oamenii sunt mai degraba inclinati sa creada ca ceva este adevarat daca el este insotit de imagine.

Noua descoperire are implicatii majore in mediul legal, bunaoara, si oamenii de stiinta se intreaba daca gradul de dificultate al pronuntarii unui nume poate influenta verdictul dat de juriu, daca luam in considerare ca Fahnlohnee Gborlormenh este mai dificil de pronuntat decat John Smith (dupa MedicalXpress, Martie 2014).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers