Efectul supraincrederii, o eroare de gandire. Sau cum se ineaca salvamarii.

De multe ori am avut impresia ca am putea face mai mult decat s-a dovedit ulterior ca am facut. Senzatia ca putem muta muntii din loc este cea care sta la baza unei erori de gandire numita in literatura de specialitate supraincredere (de la englezescul super confidence).  Supraincrederea nu este benefica pe termen lung pentru ca este o calibrare eronata a posibilitatilor cognitive (indivizii care nu au asa de multe abilitati intelectuale, fizice sau psihice dezvolta o superioritate iluzorie, presupunand ca abilitatile lor sunt mai elevate decat sunt de fapt).

OH (overconfidence hypothesis) este un factor major care contribuie la diagnosticarea gresita in medicina, iar nivelul personal de supraincredere este un viciu epistemic.

Atunci cand suntem supraincrezatori, de cele mai multe ori luam decizii proaste care se bazeaza pe informatii inadecvate si pe strategii decizionale ineficace. Motivul pentru care tindem sa fim supraincrezatori este pentru ca preferam sa nu ne gandim ca noi putem comite greseli. In mod frecvent insa, oamenii supraincrezatori sunt priviti cu stima si admiratie. Liderii de mari corporatii, de tari sau de partide emana supraincredere prin toti porii.

Este increderea lor bazata pe ceva real sau este o superioritate iluzorie? Ce ii face pe unii sa se simta mai increzatori decat altii? Un raspuns ar fi: increderea in propriile abilitati (reale sau nu), un sentiment de siguranta a lucrurilor care se intampla, sentimentul de control al mediului sau al celorlalti si indrazneala.

 Cat de ancorata in realitate este supraincrederea? Uneori ea are baze reale, alteori insa nu. Atunci cand realitatea nu corespunde cu evaluarea propriilor posibilitati ia nastere supraincrederea, uneori cu efecte nedorite.

Un lider de partid, in gandirea caruia s-a strecurat o eroare de gandire cu efect de supraincredere, poate lua decizii gresite, subestimand adversarul si supraestimandu-se pe sine. Un efect direct este cel numit -eu sunt mai bun decat media- , unde 93 la suta dintre soferi cred ca sunt mai buni decat media, 94 la suta dintre profesorii de facultate cred ca abilitatile lor sunt mai bune decat norma si cei mai multi barbati tind sa creada ca sunt mai aratosi decat sunt in realitate.

 Toate aceste rezultate contrazic realitatea statistica. Nu putem fi toti mai buni decat media, deci realistic vorbind, toti supraincrezatorii sunt mai aproape de medie decat isi doresc sa fie.

De ce suntem totusi predispusi la astfel de erori?

 Un raspuns ar fi ca atunci cand oamenii gandesc pozitiv despre ei insisi si se agata de iluzia de control si de credinta intr-o superioritate falsa, este pentru ca acest mecanism cognitiv ii ajuta sa faca fata si chiar sa prospere in anumite imprejurari. Pana nu de curand se credea ca o viziune optimista este corelata cu rezultate mai bune, insa in ultimul timp cercetatorii au inceput sa priveasca cu precautie aceasta abordare supraincrezatoare, care frizeaza uneori naivitatea.

 Consecintele supraincrederii pot fi fatale.

Credinta ca tu faci parte din acei 93% soferi grozavi se poate termina cu un adevarat soc atunci cand lucrurile nu merg deloc bine. Probabil ca daca ii intrebam pe cei care depasesc vitejeste in trafic si intra frontal in alte masini, ne vor spune ca au crezut ca pot intra la timp in coloana de masini, ca au avut timp sa depaseasca si ca, in fond, ei sunt soferi foarte buni.

Din nefericire, cei mai multi nu mai pot fi in stare sa ne raspunda, dar este cert ca nu din dintr-un sentiment de nesiguranta s-au aventurat intr-o astfel de eroare de gandire, ci din supraincredere.

O persoana care se gandeste ca totul va fi bine, va fi mai putin pregatita atat psihic cat si fizic, si va experimenta o stare de disconfort mai ridicata, atunci cand lucrurile nu vor merge asa cum si-a inchipuit.

Pacientii care au avut fantezii despre o recuperare nedureroasa in urma unei operatii s-au recuperat mai greu decat cei care au avut asteptari mai realiste despre nivelul de durere. Uneori, credinta ca poti fi mai capabil decat esti in realitate te poate ajuta sa castigi batalii pe care altfel nu le-ai fi castigat, supraincrederea devenind o strategie buna, mai ales in situatii incerte si noi.

Sursa- https://www.nature.com/articles/palcomms201725

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers