De ce ne plac tipii rai, dar ne maritam cu cei buni?

Povestea lui Jeremy Meeks, un infractor american, mulatru, cu ochi de culoare deschisa si cu o lacrima tatuata in coltul ochiului stang, a strans peste 200.000 de aprecieri pe Facebook, in numai cateva ore de la publicarea fotografiei. Fata simetrica, ochii cenusii, maxilarele puternice si perfect taiate, impreuna cu privirea usor trista au facut furori printre reprezentantele sexului frumos. Vazand succesul lui instant, unele case de moda au inceput sa il curteze, o propunere de carte i-a fost imediat facuta si producatorii de filme pentru adulti i-au oferit 100.000 de dolari pentru aparitia sa pe pelicula. S-a datorat acest succes fetei sale incredibil de atragatoare sau faptului ca el este, de fapt, un infractor acuzat de port ilegal de arma si jaf armat? Cu acelasi profil de raufacator, dar cu o fata urata, asimetrica, cu un ten ciupit de acnee si cu maxilare rotunde, Jeremy ar fi trecut neremarcat. Cui i-ar placea un James Bond urat? Asadar, ce ne-a atras la Jeremy? Frumusetea lui sau faptul ca e un tip rau? In acest caz, probabil ca amandoua.
 
Femeile sunt atrase nu doar de fizic
 Atractia fata de baietii rai nu este una de tip logic, rationala si calculata. Sunt doua aspecte pe care ar fi bine sa le mentionam, plecand de la cazul lui Jeremy: 1) femeile sunt atrase de frumusetea fizica si 2) femeile sunt atrase de baietii rai.
In primul caz, femeile au fost atrase de frumusetea acestui barbat care inspira masculinitate si sanatate, pentru ca frumusetea coreleaza cu sanatatea fizica. Calitatea genetica buna este dovedita de aspectul fizic placut, iar frumusetea este semn de inteligenta si sanatate. Oamenii inteligenti au mai multe sanse de a reusi in viata, asadar, ajungem sa asociem atat frumusetea, cat si inteligenta, cu reusita. Nu neaga nimeni faptul ca, daca la un interviu pentru un post de manager se prezinta 10 candidati cu calitati profesionale similare, cel care va castiga postul va fi cel care are doua trasaturi in plus: fizic placut si un pic de agresivitate. Un om agresiv este un om care face lucruri, fiind canalizat pe actiune, 4% dintre manageri aratand trasaturi psihopate.
Uitandu-se la poza lui Jeremy, oamenii trag automat si inconstient concluzia ca un barbat atat de frumos, nu neaparat bun, este inteligent si sanatos. Aceste trasaturi, adaugandu-se la profilul lui infractional, se pot traduce in Jeremy este un barbat care multe sanse de supravietuire si care se descurca in orice imprejurare, facand femeile sa isi doreasca sa fie cu el. 
Baietii draguti nu devin niciodata eroi.
In al doilea rand, de ce ar fi femeile atrase de catre baietii rai? O explicatie evolutionista ar fi: desi pare paradoxal, unele femei aleg sa procreeze cu masculi care au predispozitia filogenetica de a crea haos si de a distruge stabilitatea si ordinea - adica exact aceia care sunt mai predispusi sa devina eroi. Niciun baiat dragut si cuminte, la locul lui, nu va deveni erou. Baietii rai, insa, da, au acest potential chiar daca el e prost canalizat. Explicatia pentru acest instinct este ca fara perpetuarea genelor care conduc la aceste tendinte, comunitatea pierde capacitatea de a se adapta la crize de dezordine si instabilitate, gen razboi sau dezastre naturale. Fara aceasta capacitate, umanitatea ar fi disparut. Adica aceia care au abilitatea de a lupta cu autoritatea au si abilitatea de a salva lumea si, evident, de a ramane cu fata frumoasa. Tipii cumsecade nu se pot lupta cu personajele negative. Iti trebuie un tip rau care sa tina piept altui tip rau. Sigur, motivatia difera, insa un erou, de pilda un lunetist de elita din politie, care e capabil sa omoare cu detasare un student care isi impusca colegii de facultate, cu o pusca automata, nu difera in actiune. Si unul, si celalalt comit crime, cu sange rece. Motivatia lor insa difera. Nu oricine este facut sa tina piept personajelor negative, decat daca are aceiasi structura ca si nemesisul lui.
Triada intunecata.
Tipii rai sunt definiti de trei trasaturi importante numite si triada intunecata a comportamentului uman, triada care consta din: narcisism (dragoste de sine exagerata, egoism, vanitate, aroganta, credinta ca totul li se cuvine), psihopatie (un comportament cautator de risc si de senzatii, impulsivitate, lipsa remuscarilor) si machiavelism (comportament exploatator, manipulativ si inselator). Baietii rai manifesta aceasta triada, iar comportamentul lor este genetic. Transmisiunea genetica insa nu are o determinare 100%, ea fiind puternic influentata de mediu.
Pe de alta parte, tipii rai provoaca si un raspuns emotional mult mai puternic (atat negativ, cat si pozitiv) si acesta ar putea fi un alt aspect care sa explice atractia femeilor catre tipii rai. Cu cat incalca mai tare legea, cu atat mai multa excitatie ofera. In plus, tipii rai sunt si indisponibili emotional, ceea ce apasa un alt buton al psihologiei umane, de a dori ceea ce nu poti avea. Si cu cat sunt mai indisponibili, cu atat sunt mai doriti. De pilda, daca un barbat isi doreste o femeie foarte tare si aceasta se "lasa greu", cucerirea ei va deveni un scop in viata acelui barbat. Pe de alta parte, daca face sex dupa prima intalnire, barbatul s-ar putea sa isi piarda interesul. Acest fenomen se cheama aversiune catre pierdere si atractie catre ceea ce este rar si putin. Uneori avem atractie pentru mancare pentru ca, de-a lungul istoriei, resursele de hrana au fost putine. Un barbat rau, care este greu de cucerit, devine atragator tocmai pentru ca reprezinta acea resursa rara pe care o pretuim pentru ca ajungem cu greu la ea. Acest lucru este valabil si cu atractia noastra fata de toate lucrurile rare (sau scumpe). Cu cat pretul unui lucru este mai ridicat si il face mai greu de obtinut, cu atat ni-l dorim mai tare. 
Fetele cauta parteneri de cursa lunga.
In mod ironic, fetele dragute sunt mai dispuse, decat fetele rele, sa ii tolereze pe baietii rai, dandu-le o sansa de recuperare si integrare in societate, incercari care, de cele mai multe ori, se soldeaza cu esec, pentru ca triada intunecata este genetica. Femeile, in special cele dragute, cu potential agresiv scazut, au nevoie de mai mult sprijin decat femeile cu un potential agresiv mai ridicat, care sunt orientate catre risc si actiune. Astfel, fetele dragute sunt mai predispuse sa caute parteneri care sa le ajute sa supravietuiasca si care sa le asigure traiul. Un baiat rau, caruia nu ii pasa de nimeni si care da cu pumnul pentru a obtine ce isi doreste, pare mai atragator decat un baiat amabil care nu are curajul de a tine piept nimanui. Un baiat dragut insa este bun pentru un proiect pe termen lung, tocmai pentru ca e mai predispus sa se implice in cresterea si educatia progeniturilor, spre deosebire de un baiat rau, care este doar o alternativa de moment. 
In cele din urma insa, cele mai multe femei isi controleaza pornirile primare evolutioniste cu inclinatii catre risc, alegand constient si rational un baiat dragut in locul celui rau, baietii rai ramanand cu fata numai in filme. In realitate, ei sfarsesc la inchisoare.
Articol aparut in Revista Unica, August, 2014

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers