Din nefericire, chiar daca putem citi asta, tot nu suntem un genii.

Probabil ca am toti vazut tricouri cu sloganul 1N73LLIG3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3 (573PH3N H4WK1NG) si ne-am simtit un pic mai inteligenti crezand ca am reusit sa descifram un cod al intelepciunii spus de insusi marele Hawking. Adevarul e ca nu suntem chiar atat de inteligenti (daca ne bazam asertiunea doar pe incercarea mai sus amintita). 

Mema conform careia creierul este o masina de descifrat coduri a inceput sa circule pe Internet prin 2003, sustinand ca nu e de baza ordinea literelor intr-un cuvant, importante fiind doar prima si ultima. Acest fenomen se numeste tipoglicemie si explica faptul ca noi ne bazam nu numai pe ce vedem, dar si pe ce ne asteptam sa vedem. In 2011, studiile au gasit ca atunci cand ceva este obscur sau neclar ochiului, mintea poate prezice ceea ce crede ca ochii vor vedea si umple golurile.

Un exemplu in romana ar fi Srpe exelmpu, nu cnteoaza in ce odrine arap leiterle.  In mod similar, M1N73A N0ASTRĂ P0A73 C171 S1 AC3S73 CUV1N73 ( sursa exemplu, Romania Libera).

 Iata ca ultimele cercetari demonteaza acest mit. Putem descifra litere amestecate doar in anumite conditii:

 1) cu cat cuvintele sunt mai scurte, cu atat mai repede poti ghici, pentru ca sunt mai putine variabile.

2) schimbarea literelor alaturate, face un cuvant mai usor de descifrat: exemplu problema in porblema dar nu si daca se schimba litere mai indepartate, plorebam.

3) niciun cuvant nu a format un cuvant nou, cum ar fi calm si clam.

4) cuvintele si-au pastrat, mai mult sau mai putin sunetul original, exemplu odrine in loc de ordine.

5) textul era relativ predictibil.

6) mai usor sa descifrezi cuvinte cu litere duble cum ar fi coipi in loc de copii dar nu si daca ordinea e pioci.

Si o provocare pentru vorbitorii de engleza sau romengleza, incercati sa descifrati acest text:

 The adkmgowenlcent - whcih cmeos in a reropt of new mcie etpnremxeis taht ddin t iotdncure scuh mantiotus - isn t thelcclnaiy a rtoatriecn of tiher eearlir fidginns, but it geos a lnog way to shnwiog taht the aalrm blels suhold plarobby neevr hvae been sdnuoed in the fsrit plcae.

Daca puteti, chiar sunteti genii!  

Pentru mai multe detalii, gasiti tot articolul aici: https://www.sciencealert.com/word-jumble-meme-first-last-letters-cambridge-typoglycaemia


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers