Cum sa supravietuiesti relatiei cu un narcisic (2 din 8). Cate tipuri de narcisism exista?

Există mai multe tipuri sau subtipuri de narcisism, iar acestea pot varia în funcție de caracteristicile specifice ale personalității narcisiste. Iată câteva dintre tipurile de narcisism mai cunoscute:

1. Narcisist Grandios: Acesta este tipul tradițional de narcisist care are o imagine exagerată a propriei importanțe, se simte superior față de ceilalți și caută admirație constantă. Este adesea egoist și poate să nu aibă empatie față de alții.

2. Narcisist Ascuns (Covert Narcissist): Acest tip de narcisist își ascunde trăsăturile narcisiste sub o fațadă de modestie sau umilință. Ei pot părea mai vulnerabili și pot căuta simpatia sau validarea altora.

3. Narcisist Vulnerabil (Vulnerable Narcissist): Acest subtip se caracterizează prin insecuritate și lipsa încrederii în sine, dar în același timp, ei pot avea așteptări nerealiste de la ceilalți și pot fi sensibili la critici.

4. Narcisist Malign (Malignant Narcissist): Acesta este un tip mai periculos de narcisist, care poate avea tendințe sadice, manipulative și sâdite în răutate. Pot să se bucure de rănirea altora sau să încerce să controleze și să distrugă viața celor din jur.

5. Narcisist Exploziv (Explosive Narcissist): Acest subtip de narcisist poate avea scurte explozii de furie sau agresiune când sunt contraziși sau când simt că le este amenințată imaginea de sine.

6. Narcisist Social (Social Media Narcissist): Aceștia își caută adesea validarea și admirarea pe platformele de socializare, punând în scenă o imagine idealizată a vieții lor.

7. Narcisistul de pe scenă (Performative Narcissist): Acest tip de narcisist își pune în scenă mereu prezența și se concentrează asupra imaginii sale publice, deseori în detrimentul relațiilor personale autentice.

Este important să rețineți că, în practică, trăsăturile narcisiste pot varia și se pot suprapune, iar fiecare individ poate avea un amestec diferit de caracteristici narcisiste. Diagnosticarea și înțelegerea narcisismului pot fi complexe, iar dacă sunteți preocupat de comportamentul cuiva sau de relația cu un narcisist, consultați un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru o evaluare adecvată și pentru orientare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers