Cu ce te-ar diagnostica un psihiatru daca ai fi in Zimbabwe sau Coreea....

Solastalgia este un neologism care descrie o formă de suferință mentală sau existențială cauzată de schimbările de mediu.

Hikikomori este un cuvânt pe care japonezii îl folosesc pentru un fenomen social, în care adolescenții sau adulții caută forme extreme de izolare. Ijime (hărțuiala) e o forma de bullying extrem în Japonia.

Kufungisisa, shenjing shuairuo, Hwabyung, taijin kyofusho, khyal cap, sindromul dhat, amafufuyana, uppgivenhetssyndrom sunt tulburări psihice determinate cultural, întâlnite numai în anumite părți ale lumii. 

Kufungisisa este o boală mintală corelată cu depresia și anxietatea și care înseamnă “gândești prea mult”; ea este întâlnită și diagnosticată ca atare în Zimbabwe.

Shenjing shuairuo este o boala diagnosticată de Societatea Chineză de Psihiatrie și este o neurastenie întâlnită în China. 

Hwabyung e găsită în Coreea și se manifestă numai atunci când oamenii sunt incapabili să își înfrunte furia apărută în cazul unei situații socotită injustă.

Taijin kyofusho sau sindromul TKJ este o boală mintală întâlnită în Japonia și este o frică intensă față de relațiile interpersonale. 

Khyal cap este o tulburare mintală întâlnită în Cambogia sau la cetățenii cambogieni stabiliți în alte țări și înseamnă “atacul vântului”. Se manifestă cu amețeală, atacuri de panică, tinitus, palpitații.

Sindromul dhat este frica de a pierde sperma, întâlnit în culturile din continentul subindian. Este asociat cu anxietate și disforie. 

Amafufuyana este întâlnită în Africa de Sud și are caracteristicile schizofreniei. 

Uppgivenhetssyndrom este o tulburare întâlnită în țările scandinave, înseamnă “sindromul resemnării” și este un sindrom disociativ care induce o stare catatonică. În 2006 a fost diagnosticată oficial ca boală mintală.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers