Memento mori- Nu uita că vei muri!

O fi fost sau nu salutul călugărilor trapiști, memento mori pare să fie un îndemn pozitiv. 

Azi, in The Atlantic am citit un articol care se chema “Think about your death and live better”. Deși pare contraintuitiv, nu este. 

În 2007, a apărut Teoria Managementului Terorii (TMT), cunoscută și sub denumirea de Teoria Managementului Morții. E o teorie psihologică dezvoltată de psihologii sociali Sheldon Solomon, Jeff Greenberg și Tom Pyszczynski (nu știu cum să îi pronunț numele celui din urmă). 

Cei trei susțin că oamenii sunt conștienți în mod intrinsec de propria mortalitate și această conștientizare generează anxietate existențială sau teroare. Pentru a gestiona această anxietate, indivizii dezvoltă mecanisme de apărare psihologică și se angajează în credințe și comportamente culturale care le oferă un sentiment de sens și nemurire simbolică.

TMT nu este singura teorie care abordează relația dintre conștientizarea mortalității și comportamentul uman. Există și alte teorii și cadre teoretice care au contribuit la înțelegerea fenomenului, cum ar fi teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud și teoria terorii de separare a lui John Bowlby. 

Totuși Managementului Terorii este o teorie psihologică complexă și influentă care explorează relația dintre conștientizarea mortalității și comportamentul uman. Prin înțelegerea modului în care oamenii gestionează anxietatea existențială și caută sens și nemurire simbolică, putem obține o înțelegere mai profundă a naturii umane și a complexității noastre psihologice.

Potrivit acestei teorii, indivizii fac față fricii de moarte prin investirea în viziuni asupra lumii, sisteme de credințe și instituții culturale care le furnizează un sentiment de ordine, stabilitate și importanță. Aceasta include credințele religioase, normele culturale, valorile societății și realizările personale. Prin aderarea la aceste structuri, indivizii pot reduce anxietatea existențială și pot menține o imagine pozitivă despre sine și un sentiment de scop.

Cei trei psihologi propun ca saliența mortalității, adică conștientizarea propriei mortalități, poate avea efecte profunde asupra comportamentului uman. Atunci când le este amintită mortalitatea, indivizii pot fi mai motivați să-și apere credințele culturale, să-și întărească stima de sine, să caute validare prin realizări și să se conformeze normelor sociale. Pe de altă parte, însă, saliența mortalității poate duce și la creșterea agresiunii și ostilității față de cei care pun la îndoială sau amenință viziunea culturală a individului.

S-au explorat și implicațiile TMT în diferite domenii, inclusiv atitudinile față de membrii unor grupuri străine, credințele religioase, stima de sine, comportamentul asumat în fața riscului și apărarea viziunii asupra lumii. Teoria a oferit perspective în înțelegerea comportamentului uman, impactul salienței mortalității și mecanismele psihologice care stau la baza credințelor culturale și existențiale.

Memento mori. Gândește-te azi la moarte, ca mâine să fii mai fericit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers