De ce simt oamenii nevoia sa aniverseze?

Ziua de nastere: sarbatorirea individualismului.

In cadrul comemorarilor si sarbatoririlor, legaturile si identitatile individuale si de grup se pot intari, sarbatoririle oferind oportunitati pentru oameni de a isi valida atat unicitatea, cat si apartenenta la grupuri sociale diferite.

Prin sarbatorire, participantii se pot simti speciali si unici (la zile de nastere), atunci cand sarbatoritul alege un loc favorit pentru petrecere, primeste cadouri si sarbatoreste cu familia si prietenii apropiati. In acelasi timp, o sarbatoare aduce oamenii mai aproape, punand accent pe legaturile de familie, dar si pe identitatea culturala. Prin comemorarea unor experiente comune grupului, oamenii se simt sprijiniti dar si legati de parteneri, familie si alte grupuri sociale importante pentru ei, dar construiesc si atasament fata de contextul familiar in care se desfasoara aceste sarbatoriri.

Nu toate societatile sarbatoresc insa individualismul cetatenilor. De pilda, in gradinitele japoneze, copiii invata despre valori culturale importante precum munca in echipa, armonia grupului si cooperare, iar copiii care sunt nascuti toti in aceiasi luna sunt sarbatoriti in grup, ei impartind faima temporara pe care o are un sarbatorit. In gradinitele din SUA, copiii sunt sarbatoriti unul cate unul atunci cind e ziua de nastere a fiecaruia, si invata mai degraba despre unicitatea lor si despre valoarea lor individuala.

Sarbatoririle sunt intariri pozitive si reiterari ale unor mici succese. De ziua noastra de nastere, suntem mici vedete, lumea este mai permisiva, mai darnica iar sarbatorirea zilelor de nastere devine o conditionare fireasca, reintarind un anumit comportament dar si oferind mici exaltari.

Cercetatorii Bechtel si Azra mentin afirmatia ca timpul si calitatile temporale sunt integrate intelegerii si definirii acestui fenomen de sarbatorire. Astfel sunt integrate evenimente familiare care reprezinta situatii importante, care descriu felul in care ne relationam- un sarbatorit, invitati, un obiect ritualic (tort, cadouri, baloane, confetti) care efectueaza anumite comportamente de sarbatorire (consum de alimente si bautura), intr-un anumit context de sarbatoare in care sunt amintite cateva calitati temporale-varsta sarbatoritului, cadru temporal specific si alte detalii.

De ce femeile isi aduc aminte aniversarile si barbatii nu?

Cercetatorii au gasit si ei diferente importante in felul in care femeile isi aduc aminte de anumite detalii ale vietii, fata de cum isi reamintesc barbatii. Un studiu efectuat de Marianne Legato, si care se intituleaza De ce barbatii nu isi amintesc niciodata si femeile nu uita niciodata, arata ca femeile au o tendinta naturala de a isi aminti mai des aniversarile de casatorie, cine si ce a zis in timpul unei discutii si cat a costat un litru de lapte, in urma cu cativa ani. Pe de alta parte, barbatii isi pot aduce aminte cat a costat un tip de masina din anii 60, indicatii legate de condus sau ce decizii au luat in legatura cu acceptarea unui job, chiar daca acest lucru s-a petrecut in urma cu ani de zile. Intrebarea pe care si-o pun cercetatorii este daca femeile si barbatii isi aduc aminte lucruri atat de diferite, este acest lucru datorat diferentelor de la nivel neuronal sau este o consecinta a asteptarilor diferite ale societatii?  Daca raspunsul este cel din urma, indeplinirea acestor asteptari ajunge sa ne afecteze creierul si felul in care procesam amintiri?

Un alt studiu, efectuat pe 3000 de oameni, a incercat sa gaseasca diferentele in felul in care femeile si barbatii proceseaza emotiile. Jurnalul de neurostiinte a publicat un studiu din care reiese ca femeile sunt mai inclinate decat barbatii sa isi reaminteasca o imagine emotionala, in special una negativa, ceea ce a dus in mod firesc la concluzia ca diferentele de gen, atat pentru memorie cat si pentru procesare emotionala, sunt cauzate de mecanisme diferite. Studiul a mai aratat ca femeile au avut creierul mult mai stimulat atunci cand s-au uitat la imagini provocatoare emotional si au avut alte parti ale creierului activate fata de barbati. Din cauza raspunsului emotional mai puternic fata de imagine, femeile si-au adus mai bine aminte decat barbatii despre ce era vorba.

Un alt studiu, efectuat pe mai multi de 37,000 de subiecti de catre Jostein Holmen, de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie, a intarit aceasta ipoteza care sustine ca barbatii tind sa aiba o memorie mai slaba (nu isi amintesc nume sau date) decat a femeilor, indiferent de varsta.

Din punct de vedere evolutionist, o explicatie interesanta o detine David Geary, psiholog la Universitatea Missouri Columbia, care spune ca femeile isi amintesc fetele altor femei (dar nu si pe ale barbatilor) mai bine decat barbatii din cauza competitiei feminine. Femeile s-au luptat ca sa castige si sa mentina cele mai bune exemplare masculine, ce par sa aiba material genetic bun, iar amintirea unor detalii este importanta pentru a putea monitoriza si manevra unele relatii, inclusiv ruperea unor relatiilor sociale romantice ale barbatilor cu alte femei, care sunt competitoare. Tot Geary sustine ca femeile detin o memorie superioara, in ceea ce priveste informatia verbala pe care o folosesc, ca sa poata diseca intentiile si motivele ulteriore ale cuiva, o capabilitate care se pare ca lipseste barbatilor. 

De ce sarbatorim moartea?

Moartea este un eveniment cauzator de anxietate si a constituit o problema pentru existenta umana, ceea ce a condus la crearea unor actiuni care sa prelungeasca viata si sa  diminueze anxietatea omului. Au luat astfel nastere comemorarile sau reamintirile celor care au murit, celebrand mai degraba viata decat moartea sau nefiinta. Aceasta comemorare a celor morti este o actiune exclusiv umana si ea se datoreaza aproape in totalitate existentei constiintei, dar si a felului in care oamenii percep timpul, ca pe o axa liniara care include trecut, prezent sau viitor, precum si ideii ca viitorul este o perioada dominata de incertitudine si angoasa pentru fiinta umana. Ca sa se imputerniceasca in fata incertitudinii, omul isi trage experienta din trecut, pentru anticiparea propriilor nevoi. Un lucru pe care il au ritualurile si comemorarile religioase in comun este aceasta preocupare in legatura cu siguranta postmortem si dar si atitudinea emotionanta a omului in fata nefiintei. Sarbatorind moartea, sarbatorim de fapt, viata.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers