Nu persoana este problema, ci problema este problema

Sa presupunem ca, peste noapte, s-a intamplat un miracol si problema ta a fost rezolvata. Cum vei sti ce s-a intamplat? Care ar fi primul lucru pe care il vei observa si care iti va spune ca ceva este diferit? Aceasta intrebare, desi pare simpla la prima vedere, contine, in raspunsul pe care il vei da, rezolvarea problemei tale, indiferent de natura ei. In Psihoterapia Scurta Colaborativa Orientata pe Resurse si Solutii, intrebarea miracol este o unealta extrem de folositoare pentru ca ajuta clientii sa isi propuna scopuri atunci cand se simt blocati.

Atunci cand o persoana ia decizia de a suna un psihoterapeut, pentru ca simte ca isi poate imbunatati viata, aceasta este manata de dorinta de schimbare. Schimbarile sunt bune, pentru ca ele inseamna evolutie, revolutie sau uneori rezolutie. Dar nicio psihoterapie nu iti promite miracole, pentru ca acestea nu exista. Exista insa capacitatea aproape nelimitata a omului de a gasi solutii la propriile lui probleme.

O resursa folosita frecvent este transformarea exceptiilor in solutii. De exemplu: Ma cert tot timpul cu sotul meu devine Ma cert uneori cu sotul meu, pentru ca atunci cand dorm, mananc, muncesc sau sunt la film nu ma cert cu sotul meu. Exista, asadar, momente, exceptii, in care cei doi soti nu se cearta si acele momente de exceptie trebuie cautate si amplificate.

Nu de putine ori auzim oamenii, atunci cand fac referire la altcineva, spunand ca aceea este o persoana problema, ca au un copil problema sau un sot problema. Oamenii nu sunt probleme, ei pot avea probleme, iar cele mai multe sunt rezolvabile mai usor decat ne inchipuim, atat timp cat exista dorinta de schimbare si motivatie. 

Intr-un cuplu, de pilda, apar discrepante in comunicare si din cauza argumentelor circulare, cuplul intrand astfel intr-un impas. Un astfel de argument circular este urmatorul: sotia isi bate sotul la cap pentru ca bea, iar sotul bea pentru ca il bate sotia la cap. Pentru rezolvarea acestui impas este important ca unul dintre parteneri sa rupa cercul vicios, fara sa astepte neaparat ca celalalt sa se schimbe primul. Pentru ca orice schimbare, oricat de mica, va atrage dupa sine o alta schimbare.

Psihoterapia scurta orientata pe resurse si solutii se concentreaza pe punctele forte, competentele si posibilitatile clientilor, spre deosebire de alte terapii care se ocupa de deficientele, slabiciunile si limitarile lor. Asadar, modul de lucru se bazeaza mai degraba pe puterile clientilor, acestia realizand cu usurinta ce au castigat de pe urma terapiei, fapt ce va duce la un sentiment crescut de control si o stima de sine ridicata.

Si tine minte, nu persoana este problema, ci problema este problema! 

Articol aparut in ziarul Puterea in 26-02-2014.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers