Hikikomori: Un nou instrument de evaluare arunca lumina asupra fenomenului de izolare sociala

Un articol din noiembrie 2023 aparut in NeuroScience News, despre Hikikomori: aduce un nou instrument de evaluare care aruncă o lumină noua asupra fenomenului de izolare socială aparut in societate japoneza si extins la nivel global.
Cercetătorii au dezvoltat Hikikomori Diagnostic Evaluation (HiDE), un nou instrument de evaluare pentru identificarea retragerii sociale patologice sau hikikomori. Această afecțiune, identificată inițial în Japonia, se caracterizează printr-o izolare fizică extinsă care durează peste sase luni și este din ce în ce mai observată la nivel mondial, exacerbată de pandemia COVID-19.
HiDE oferă o metodă practică și structurată pentru clinicieni de a evalua persoanele care prezintă simptome hikikomori. Acesta include un chestionar cuprinzător și un formular de screening, îmbunătățind detectarea precoce și înțelegerea contextuală a acestei patologii globale în creștere.


Date cheie: 
-Hikikomori, e o condiție de retragere socială prelungită, devenita o problema globala, pandemia COVID-19 contribuind la creșterea acesteia.


-Instrumentul HiDE, dezvoltat la Universitatea Kyushu, permite clinicienilor să evalueze în mod eficient indivizii pentru hikikomori, testarea necesitand 5-20 de minute pentru a se finaliza.


-Evaluarea include un chestionar detaliat și un formular de screening, care vizează identificarea și înțelegerea gradului de retragere socială a pacientului.

Cercetătorii de la Universitatea Kyushu au dezvoltat un nou instrument pentru a ajuta clinicienii și cercetătorii să evalueze indivizii pentru retragerea socială patologică, cunoscut sub numele de Hikikomori. Instrumentul, numit Hikikomori Diagnostic Evaluation, sau HiDE, poate fi un ghid practic pentru colectarea de informații despre această patologie în creștere la nivel global.

Hikikomori este o afecțiune caracterizată prin izolare fizică susținută sau retragere socială pentru o perioadă mai mare de șase luni. A fost definit pentru prima dată în Japonia în 1998 și, deși se crede că este un sindrom „legat de cultură” specific Japoniei, dovezi recente au arătat o creștere semnificativă a acestuia la nivel mondial.


Cercetătorii și profesioniștii medicali se tem, de asemenea, că recenta pandemie de COVID-19 a agravat creșterea numărului de pacienți hikikomori de pe tot globul.
Cu toate acestea, nu există încă un instrument standardizat pentru a identifica patologia hikikomori. Noul instrument de evaluare HiDE, dezvoltat de profesorul asociat Takahiro A. Kato de la Școala de Științe Medicale, publicat în World Psychiatry, se dorește a fi următorul pas într-un instrument transcultural pentru a ajuta la identificarea și evaluarea indivizilor hikikomori.


În 2013, spitalul Universitar Kyushu a înființat prima clinică ambulatorie din lume pentru hikikomori, în speranța de a cerceta patologia și de a găsi metode mai bune de tratament. De-a lungul anilor, Kato și echipa sa au dezvoltat diferite metode pentru detectarea precoce a hikikomori și chiar au investigat posibili biomarkeri ai patologiei.


„HiDE este un chestionar pe care l-am dezvoltat la clinica noastră de la Spitalul Universitar. Am perfecționat-o de-a lungul anilor, iar astăzi durează aproximativ 5-20 de minute pentru a finaliza, în funcție de răspunsuri”, explică Kato.
„Este în primul rând împărțit în două secțiuni. Prima secțiune analizează caracteristicile comportamentului pacientului pentru a vedea dacă prezintă hikikomori. A doua secțiune este folosită pentru a ne ajuta să obținem context cu privire la gradul de retragere socială a pacientului.”


Echipa a adăugat, de asemenea, un formular de screening la HiDE în cazul în care clinicienii nu au timp pentru a administra întregul instrument. Ei sugerează ca chestionarul complet să fie administrat pacienților care răspund că „petrec o oră sau mai puțin pe zi în afara casei lor, cel puțin trei zile pe săptămână” și că „familia lor, ceilalți sau sunt deranjați personal de acest lucru”.
„HIDE s-a dovedit a fi un instrument indispensabil pentru evaluarea structurată a retragerii sociale patologice în practica și cercetarea noastră clinică. Dar trebuie făcute mai multe studii empirice pentru a-i evalua validitatea dincolo de practica noastră”, conchide Kato.


„Ne-am dori să vedem acest lucru folosit de colegii noștri din întreaga lume, astfel încât să putem lucra pentru a perfecționa instrumentul. Hikikomori devine un fenomen global, iar un efort colectiv de recunoaștere și tratare a hikikomori va fi vital.

Sursa: Universitatea Kyushu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers