Schadenfreude si sa moara capra vecinului!



Nu numai noi sau nemții ne bucurăm când le merge altora rău. 
Schadenfreude este un termen german care descrie bucuria sau satisfacția pe care o simte cineva în urma nefericirii sau necazului altor persoane. Este o emoție umană complexă și poate avea diferite explicații psihologice și sociale.
Există o anumită legătură între conceptul de “schadenfreude” și proverbul “să moară capra vecinului”. Acest proverb exprimă ideea că oamenii pot avea o tendință de a fi mai interesați sau de a se bucura mai mult de necazurile altora decât de propriile lor realizări. Ambele concepte evidențiază o tendință umană de a experimenta satisfacție sau plăcere din suferința sau eșecul altor persoane.
Bucuria față de necazul altuia nu e nici rară și nici nouă.


 În afară de conceptul de “schadenfreude”, există câteva alte concepte similare în diferite culturi și limbi:
Gloating-Acest termen în limba engleză descrie bucuria sau satisfacția malefică pe care o simte cineva atunci când se bucură în mod ostentativ de nefericirea sau eșecul altora.
Sham-rui-Aceasta este o expresie japoneză care se referă la bucuria resimțită atunci când cineva se simte satisfăcut sau mândru de propria persoană în comparație cu altcineva care a eșuat sau a fost umilit.
Schadenlust-Acest termen în limba germană este un concept similar cu “schadenfreude”, dar se referă mai degrabă la plăcerea sau dorința de a provoca suferință sau necaz altor persoane.
În cultura arabă și asiatică există și concepte similare. Iată câteva exemple:
Schipkaasa- Acest termen în limba arabă se referă la bucuria malefică sau satisfacția manifestată în fața necazurilor sau rușinii altora.
Morosezaru-Este un concept în limba japoneză care se traduce aproximativ ca “a se bucura” sau “a se simți încântat”. Poate fi utilizat în contexte în care cineva se simte satisfăcut sau încântat de necazul sau înfrângerea altcuiva.
Sama’an-Este un termen arab care descrie bucuria sau satisfacția de a vedea pe cineva care a avut o atitudine arogantă sau superioară să fie umilit sau să întâmpine dificultăți.


Bucuria sau satisfacția în urma necazului altora poate avea diverse explicații psihologice și sociale. Iată câteva posibile motive:
Comparare socială: Oamenii tind să se compare cu ceilalți în diferite aspecte ale vieții, cum ar fi succesul, statutul sau fericirea. Atunci când vedem pe cineva care se confruntă cu dificultăți sau eșecuri, ne putem simți mai bine în comparație și putem experimenta o senzație de superioritate.
Răzbunare sau resentimente: Dacă cineva ne-a făcut rău sau ne-a adus suferință în trecut, putem simți o bucurie malefică atunci când văd că au probleme sau înfrângeri.
Autoapărare: Uneori, bucuria resimțită în urma necazului altora poate fi o formă de autoapărare sau autoreglare emoțională. Ne putem simți mai în siguranță sau protejați atunci când vedem că alții se confruntă cu probleme, creând o distanță între noi și acele dificultăți.


Acestea sunt doar câteva exemple și, desigur, există o diversitate mare de concepte și termeni în aceste culturi care explorează sentimentul de bucurie în urma necazului sau eșecului altora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Crezi ca daca ii multumesti pe toti esti o persoana buna? Despre fawning si people pleasers