Bine ati venit in era gaslighting-ului de weekend si a pseudo-psihologiei la cafea!


Ah, frumosii ani 2020, perioada în care toata lumea e psiholog de bar, gata să diagnosticheze tipurile de „personalitate toxică” la o cafea și un scroll pe Insta. Da, azi toată lumea are un doctorat în relatii toxice și psihologia narcisismului și, dacă-i asculți, ți-ar putea face chiar și un profil psiho-patologic al fostului din facultate.

De nou, gaslighting-ul, narcisismul și manipularea sunt ca pâinea și untul fiecărei conversații decente. Toată lumea îți spune despre ei, dar nimeni nu pare să știe cum să-i recunoască în propriile relații. Și ce să mai vorbim de acele postări vagi, „deep” despre „persoanele toxice” care fac și desfac relații, fără să-ți dai seama că, poate, poate chiar tu joci un rol în acest show al dramelor auto-provocate.

Narcisistul e noul mascul alfa. Vă aduceți aminte când bărbații erau doar…bărbați? Acum, parcă mai toți sunt „narcisiști” sau „toxici,” și am ajuns să-i căutăm exact pe cei cu aceste calități, ca pe un fel de trofeu. O, dar nu-i așa că suntem mândri când putem spune: „Fostul meu era un narcisist clasic”? Pe bune, parcă am primi un premiu dacă am reușit să supraviețuim lângă cineva cu o personalitate atât de „complexă.” Și nu, faptul că poate el doar avea o zi proastă sau nu își dorea o discuție despre „ce simți” nu înseamnă că era narcisist. Dar hei, trăim vremuri dramatice, și cine nu vrea o poveste în care să fie eroul neînțeles care a suferit?

Gaslighting: Sportul Național al Relațiilor Postmoderne

Bine, hai să recunoaștem. Dacă ești într-o relație în care lucrurile nu merg chiar bine, evident că partenerul tău face gaslighting, nu? În fond, dacă el nu-ți aprobă toate emoțiile și dacă îndrăznește să aibă o opinie diferită, clar, e manipulator. Dar cum e gaslighting-ul acesta văzut azi? E ca o etichetă de designer. Îți validează suferința și te scutește să te uiți în oglindă să vezi ce nu funcționează de fapt.

Acum, să fim serioși. E drept că există oameni care își fac un hobby din a te face să te simți prost. Dar ce nu vedem e că, uneori, „manipularea” de care ne plângem e doar nevoia noastră de a transforma fiecare discuție neplăcută într-un atac personal. La urma urmei, e mai ușor să spui că ai fost „gaslightuit” decât să recunoști că poate uneori chiar exagerezi cu propriile reacții, nu-i așa?

„Psihologia Toxicității” – Materie De Bază la Facultatea de Social Media

Să fim clari: majoritatea oamenilor știu despre psihologia narcisismului cam cât știu despre fizica nucleară. Dar asta nu-i împiedică să îți explice, într-o conversație de 5 minute, toate trăsăturile narcisice ale cuiva, doar pentru că au citit două postări pe social media. E aproape un spectacol comic – stai la masă cu cineva care îți povestește despre cum „a înțeles el/ea totul” după ce a citit un articol vag despre personalități toxice. Cât despre diferența dintre un narcisist autentic și un tip cu o personalitate puțin mai puternică? Ah, detalii.

Adevărul e că, în zilele noastre, nu mai poți scăpa. Oriunde te uiți, oamenii sunt experți. Mai nou, fiecare a avut cel puțin un partener narcisist în viață. Și dacă te uiți cu atenție la aceleași persoane, o să vezi că același tipar de „persoană toxică” apare iar și iar în viața lor. Acum, nu vreau să insinuez nimic, dar uneori e util să ne întrebăm: oare partenerii sunt toxici sau poate sunt atrași de un model de relație pe care nici ei nu-l pot defini?

Postările Vagi pe Social Media: Mesajele Cifrate Ale Victimelor Moderne

Și dacă tot am ajuns aici, să nu uităm de celebrul „vaguebooking,” acele postări criptice gen „Sunt puternică și merit mai mult!” sau „Într-o zi, oamenii toxici vor înțelege ce-au pierdut.” Ah, sublim! Aceste mesaje sunt concepute ca să provoace un val de compasiune din partea prietenilor care n-au altceva mai bun de făcut decât să lase un emoji „❤️”. Dar cineva știe foarte bine cui sunt adresate. Fostul tău sigur va vedea postarea și va înțelege cât de mult a pierdut, nu?

„Și Tu Ești Manipulativ… Dar Nu Contează”

Partea cea mai amuzantă? Mulți dintre cei care vorbesc despre „persoanele toxice” și „cum să te protejezi de manipulare” aplică aceleași tactici în mod inconștient. Te-ai gândit vreodată că, atunci când postezi indirect și „la mișto” despre cineva, încerci de fapt să-l manipulezi? Da, da, e acea mică ironie a vieții – ne plângem de manipulare și toxici, dar tot noi facem același lucru, doar că „la nivel emoțional”.

E O Artă Să Trăiești „Toxic” În Timp Ce Vorbești Despre Toxici

Așa că, dragi experți de buzunar, să ne bucurăm de această epocă minunată în care fiecare e expert în gaslighting, fiecare a fost „rănit” de un narcisist, și fiecare poate să dea lecții despre manipulare. Până la urmă, cine are nevoie de terapie când avem Instagram?


Ilustratie de Karen Nicolescu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Afantazia: sau cum e sa traiesti cu o minte oarba

Cum sa castigi o cearta, folosind tehnici FBI si Echilibrul Nash-vreti liniste sau dreptate?

Microagresiunile: Mesaje subtile care creează un mediu ostil